
A Catalunya, hi ha llocs on el temps sembla aturar-se i el cel es converteix en un espectacle quotidià. Un d’aquests indrets és Prades, un petit poble de muntanya que ha sabut preservar una de les joies més valuoses del nostre patrimoni natural: la foscor del seu cel. Lluny del soroll i de la llum de les ciutats, aquí mirar amunt és gairebé una obligació, i el que s’hi descobreix és pura màgia astronòmica. A ‘De Carrer’, Nerea Sanfe ha visitat el municipi per comprovar aquest fenomen per ella mateixa.
Un cel fosc de qualitat mundial
“Estem en un dels millors cels del sud d’Europa“
Situat entre muntanyes tarragonines, Prades no només és un destí per als amants de la natura, sinó també per als qui miren al cel. Aquesta vila del Baix Camp gaudeix d’un dels cels més foscos i nets del sud d’Europa. La seva situació geogràfica i l’absència de contaminació lumínica l’han convertit en un referent pels astrònoms i astrofotògrafs. “Estem en un dels millors cels del sud d’Europa”, assegura Aleix Roig, astrofotògraf i divulgador científic. Aquesta afirmació ve avalada pel segell internacional de qualitat Starlight, que certifica els millors cels foscos del món, un privilegi que comparteix amb llocs com el Parc Astronòmic del Montsec a Lleida o l’illa de La Palma a Canàries.
És tanta la importància per la preservació d’aquest espai que els mateixos cels estan protegits per llei a Catalunya. Hi ha una normativa específica que regula la contaminació lumínica i garanteix que espais com Prades es mantinguin foscos i nets, ideals per a l’observació astronòmica.
Turisme amb telescopi
“La gent hi pot venir a fer observacions astronòmiques amb nosaltres“
Aquesta qualitat celeste ha donat impuls a una nova manera de visitar Prades: l’astroturisme. Tant si ets un expert amb telescopi com si només vols veure la Via Làctia a ull nu, aquest poble ofereix una experiència inoblidable. El Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades organitza activitats nocturnes per a tots els públics. “La gent en aquests entorns hi pot venir a fer observacions astronòmiques amb nosaltres”, explica Roig. Amb telescopis d’alta potència i guies especialitzats, els visitants poden veure planetes, estrelles, galàxies i molt més.
Una nebulosa batejada a Prades
L’any passat, des d’aquest mateix observatori, es va fer una descoberta espectacular: una nebulosa inèdita dins la galàxia del Triangle. “Ens va cridar molt l’atenció que potser mai ningú abans ho hagués pogut detectar”, explica Aleix Roig. Després de dos mesos d’observacions intenses, van confirmar el descobriment i la van batejar com a Roig-1 Prades Sky, en honor al seu avi Joan i al cel de Prades.
Sense aquest cel privilegiat, aquest descobriment no hauria estat possible… A Prades, el cel no només es mira: s’escolta, s’estudia i es descobreix.
Mira el capítol de De Carrer per descobrir encara més sobre Prades.