La importància de tenir cura de la foscor

Prades s’incorpora a l’àrea de màxima protecció vers la contaminació lumínica i és el primer municipi de l’entorn que protegeix el seu cel, tot esperant que la resta se sumi

La vila de Prades està inclosa en el mapa de protecció envers la contaminació lumínica des de mitjans de març. Ser a l’àrea de màxima protecció esdevé, en el seu cas, una condició que, a més, posa el focus al nou observatori científic i turístic, el qual té com a objectiu convertir-se «en un referent europeu per a l’estudi de l’univers».

Amb aquesta adhesió, doncs, la Vila Vermella és el primer municipi de les Muntanyes de Prades que fa una passa endavant per tal de tenir cura del seu cel fosc, tot esperant que la resta de municipis del seu entorn se sumin també a l’esmentada àrea protegida, la qual està certificada pel Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya.

«La contaminació lumínica afecta els éssers vius, altera el seu hàbitat i fins i tot, interfereix en els cicles del son. Reduir l’impacte en l’entorn amb un model d’enllumenat públic de qualitat suposa protegir el cel i assegurar que es mantingui la biodiversitat existent. Tenir cura de la foscor, a més, permet l’observació astronòmica amb millors condicions: sempre amb llum càlida», esmenta el divulgador científic Aleix Roig, impulsor del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades (@parcastroprades).

L’aspecte sostenible

L’aspecte sostenible és clau, afegeix: «Si s’han de col·locar temporitzadors o detectors de moviment per tal de no incrementar la despesa, millor. Tot ajuda». La preocupació que tenen des del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades, de fet, són aquelles grans àrees urbanes que utilitzen encara llum blanca.

«Avui dia, encara s’ha de fer difusió dels inconvenients de la contaminació lumínica. S’ha d’apostar per la renovació de l’enllumenat per llum càlida, perquè és un tema de salut pública i encara hi ha molt de desconeixement. S’ha de mirar pel medi ambient», manifesta. Aconsella, en aquest sentit, fer servir led PC Ambre. «Un exemple pràctic és el que ens trobem amb la llum dels dispositius mòbils. Després d’un temps d’exposició, baixa la intensitat i el color es torna grogós», apunta.

Per la seva banda, l’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, esmenta que l’adhesió a aquesta superfície de protecció màxima era una petició en la qual s’estava treballant «des de feia molt de temps», tot col·locant llum respectuosa al municipi, canviant l’enllumenat per leds de llum ataronjada. «Hem de mantenir el nostre compromís per tal de preservar la qualitat del cel. Per això, ens hem posat d’acord amb totes les entitats, per tal de fomentar que hi hagi una llum adequada, tot complint amb unes condicions determinades. Ens estem adaptant i hi ha una part pedagògica molt important», assenyala Bargas.

Un cel protegit permet potenciar, com dèiem, l’astroturisme, a l’alça darrerament, malgrat la Covid. «Al Parc, hem pogut ser oberts des del febrer amb aforaments reduïts. Són activitats que atrauen el públic familiar, fetes a l’exterior i molt segures. És una proposta més d’oci, que es complementa amb les que es duen a terme a la natura i generen un impacte econòmic profitós al municipi», continua Roig.

CRISTINA VALLS

Veure article complet