+34 663 075 962     info@parcastronomicprades.cat

L’any 2014 una parella d’aficionats a l’astronomia, la Georgina Serven i l’Aleix Roig, es fixen en la població de Prades per la seves excel·lents qualitats del cel nocturn. Allà hi instal·len el seu observatori particular, www.astrocat.info, amb la mala sort de trobar sota de casa seva una sèrie de llums que emetien gran quantitat de contaminació lumínica. Després d’uns mesos de contactes amb l’Ajuntament de Prades per tal que aquest iniciés el canvi de l’enllumenat per un altre de respectuós amb el cel nocturn, a finals de l’any 2015 es canvia tot l’enllumenat del carrer i també el de la plaça de la Font d’en Grau per llums de vapor de sodi, molt més respectuosos amb els cels foscos. Amb motiu d’agraïment, envien a l’Ajuntament de Prades unes imatges publicades a la revista d’àmbit estatal Astrum (Agrupació Astronòmica de Sabadell) fetes gràcies a la foscor del cel de Prades. En el mateix contacte es proposa de mantenir una reunió per tal de valorar la possibilitat de portar a terme activitats de divulgació de l’astronomia al municipi. La lògica feia pensar que si les veïnes i veïns de Prades coneixien que tenen un valor natural únic, se l’estimarien i el voldrien protegir. L’Ajuntament de Prades rep amb molt bons ulls la proposta i dona tot el suport logístic per a poder iniciar, l’any 2016, la primera temporada d’activitats del que a partir d’aquell moment esdevindria Astroprades, la plataforma impulsora del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades.

Després de la primera temporada d’activitats, l’estiu de l’any 2016, l’entitat Astroprades proposa a l’Ajuntament de Prades la creació d’un observatori astronòmic: el Centre Astronòmic de les Muntanyes de Prades (CAMP). Aquest hauria de poder dur a terme activitats de recerca científica, educatives, de divulgació científica i de protecció dels cels foscos. El projecte del CAMP inicia el seu camí a partir d’aquell moment cercant les millors ubicacions per a la instal·lació del centre i ampliant la xarxa de suports al projecte. A finals de l’any 2016 se sumen dues persones més a l’equip impulsor del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades: la Gemma Garcia i la Marta Garcia.

Fins l’any 2019, la plataforma impulsora del Parc Astronòmic, Astroprades, ha portat a terme activitats d’astronomia, cursos amb experts astrofotògrafs d’arreu de l’estat, ha realitzat sopars sota les estrelles, ha organitzat un Concurs de Fotografia Nocturna anual, que l’any 2019 comparteix edició amb el concurs organitzat pel Parc Natural de la Serra de Montsant, ha realitzat observacions amb telescopis i sessions en un nou Planetari 360º, i, per sobre de tot, ha teixit una xarxa de suport al projecte del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades. Entitats locals, ajuntaments, institucions públiques, empreses del territori i veïnes i veïns de tot l’entorn de les Muntanyes de Prades i el Montsant s’han anat sumant per l’impuls d’aquest projecte, un projecte de país liderat per l’Ajuntament de Prades.

L’estiu del 2020 neix el Parc Astronòmic Muntanyes de Prades agafant el relleu a l’entitat impulsora. S’obre al públic el Centre de Visitants situat a Prades i s’adequa el Mirador Astronòmic de Sant Roc. Un gran pas endavant tan en el format com en les propostes que s’oferiran a partir d’aquest moment. L’equip de guies també creix consolidant el lideratge femení del projecte.

El Parc Astronòmic Muntanyes de Prades té com a principals objectius:

– Protecció del cel fosc de les Muntanyes de Prades i la Serra de Montsant

– Recerca científica 

– Estímul de vocaciones científiques entre nenes i noies

– Divulgació científica

Història

Pas a pas

\
2014

Instal·lació de l’observatori particular Astrocat a Prades.

^
2015

Contactes amb l’Ajuntament de Prades: Substitució de lluminàries i proposta d’activitats de divulgació de l’astronomia al municipi.

^
2016

Primera Temporada d’activitats i naixement d’Astroprades, plataforma impulsora del Parc Astronòmic.

^
2018

Inici del projecte de l’observatori científic i turístic Centre Astronòmic Muntanyes de Prades.

^
2019

Inici de les Experiències Astronòmiques 360º al nou Planetari Full Dome.

^
2020

Inauguració del primer equipament: el Centre de Visitants del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades.

^
2021

Destinació Turística Starlight Muntanyes de Prades i Montsant i zona de protecció lumínica.

Premi Internacional Starlight per la proposta del Parc Astronòmic en la categoria Astroturismo: el cielo como motor de desarrollo sostenible.

^
2021

Destinació Turística Starlight Muntanyes de Prades i Montsant i zona de protecció lumínica.

Premi Internacional Starlight per la proposta del Parc Astronòmic en la categoria Astroturismo: el cielo como motor de desarrollo sostenible.

^
2022

Turisme experiencial: Nous espectacles d’astronomia i cursos de formació per a tots els públics.

^
2023

La Nebulosa del Dofí fotografiada des de Prades esdevé imatge APOD i tercera imatge escollida pe públic de l’Any del concurs més prestigiós d’astrofotografia (Museu Marítim Reial de Greenwich, UK)​.

Descobriment de la Nebulosa Roig1 Prades Sky.

Aleix Roig fa un TED TALK per parlar de l’origen del nostre projecte del Parc Astronòmic de Prades.

^
2024

Premi Jordi Cartanyà al Millor projecte de Turisme Experiencial de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre.

Premi Cambra a la millor Proposta innovadora del Baix Camp.

Suports estratègics

Marta Garcia

Assessora externa especialitzada en gestió cultural i organització d’esdeveniments. Guia astronòmica acreditada per la Fundació Starlight i cofundadora d’Astroprades, plataforma impulsora del PAP. 

Diplomada en Turisme per la universitat CETT-UB i Postgrau en Gestió de Polítiques Culturals per la Universitat de Barcelona i Màster en direcció i organització de turisme d’esdeveniments per la UAB.  

Gemma Garcia

Assessora externa especialitzada en gestió i estratègia de projectes europeus. Guia astronòmica acreditada per la Fundació Starlight i cofundadora d’Astroprades, plataforma impulsora del PAP.

Cap de sensibilització i divulgació europea a la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona. Experta en la formació i assessorament sobre la concepció, implementació i gestió de projectes internacionals i europeus.

Llicenciada en Geografia i Història per la UB. Postgrau en Difusió del Patrimoni, així com en Fonaments i Estratègies de Gestió Cultural, i Màster en Gestió Cultural per la UB. Actualment, és doctorand per la Universitat de Saragossa (UNIZAR).

Ajuntament de Prades

Instituto de Astrofísica de Canarias

Institut d’Estudis Espacials de Catalunya