L’autor de la foto és Aleix Roig, astrofotògraf i un dels responsables del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades

Fotografia d’Aleix Roig que ha estat escollida per la NASA com a Astronomy Pictura of the Day. | Aleix Roig
PER TARRAGONADIGITAL, Prades | 29 de març de 2023 a les 17:50 |

Aquest dimecres 29 de març, la NASA ha escollit com a ‘Fotografia Astronòmica del Dia’, una imatge capturada des de Prades per part d’Aleix Roig, astrofotògraf especialitzat en astrofotografia de paisatge i de cel profund i un dels responsables del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades.

La imatge, que es pot veure al portal de la NASA, ‘Astronomic Picture of the Day’ (APOD), és de la Nebulosa del Dofí, una estrella massiva que es convertirà en supernova.
Més de 58 hores d’imatges capturades al llarg de 15 dies que finalment s’han sumat per obtenir la imatge resultant avui premiada.

Des de l’Ajuntament de Prades, s’ha destacat que obtenir un APOD o imatge del dia suposa un gran reconeixement als astrofotògrafs a nivell internacional per part de la NASA .

Fotografia premiada pel Reial Observatori de Greenwich de Londres

Recentment, aquesta mateixa fotografia reconeguda per la NASA, també va ser premiada pel Royal Observatory Greenwich de Londres. La fotografia va quedar tercera com a premi del públic i finalista a la categoria Nebulae. Va ser l’única fotografia de l’estat premiada en la fase final.

A principis del mes de març, el National Geographic va fer ressò dels premis de l’Observatori, mostrant la fotografia com una de les “tres més populars del 2022”. Tot aquest seguit de reconeixements internacionals són clau per al posicionament del cel de Prades en el panorama internacional.

La qualitat del cel fosc de les Muntanyes de Prades

El cel fosc de Prades reuneix unes condicions que el fan idoni per a l’observació de fenòmens astronòmics. La zona compta amb una bona estabilitat atmosfèrica i uns alts nivells de foscor que s’assoleixen amb l’ajuda del canvi d’enllumenat del municipi de Prades i voltants per uns de LED PC Ambre.

Aquestes condicions favorables li van fer merèixer al cel fosc de Prades l’obtenció de la certificació de cel fosc protegit, esdevenint la zona de cel fosc protegit més gran d’Europa al voltant d’un parc natural, incloent 32 municipis de quatre comarques de les Muntanyes de Prades i del Montsant.

El mateix any 2021, també es va rebre la certificació internacional de Destinació Turística Starlight, amb altres 21 municipis de la zona, actuant com a altaveu per atraure visitants de tot el món.

 

VER LA NOTICIA