Primera pedra del que serà el Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades amb el futur Obervatori Astronòmic. El Parc ha obert les seves portes aquesta setmana posant en marxa el Centre de visitants a la segona planta del Centre Cívic, amb una primera sessió el dimecres 5 d’agost i amb una presentació oficial aquest divendres 7 d’agost.

És el primer equipament del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades que comença a rutllar, projecte que aspira a ser un referent en recerca i divulgació científica a nivell nacional i internacional i en paraules de la seva alcaldessa, Lídia Bargas, ‘el més important d’Europa’. Prades es uno de los mejores lugares de la península, sino el mejor, para contemplar las estrellas. És una finestra d’oprtunitat per a ‘desestacionalitzar el turisme pradenc fora dels mesos d’estiu’, a partir d’una oferta sostenible, familiar i de qualitat.

El proyecto, impulsado por Astroprades y Ayuntamiento de Prades, también pone la mirada en el ámbito educativo, con un especial interés en el fomento de nuevas vocaciones, muy especialmente entre las niñas y chicas. Aspira a generar dos millones de euros de impacto económico en el horizonte del año 2024 en todo el entorno de las Montañas de Prades. Es, por tanto, un proyecto de país ‘, que supera la comarca y la demarcación de Tarragona y se convertirá de hecho el primer observatorio astronómico en marcha de España que sume tarea científica y divulgativa, y formará un conjunto con la existente en el Montsec, en Àger -LaNoguera-, el único de Cataluña hasta ahora y colapsado de visitantes.

El Centre de visitants funcionarà com a espai visitable i punt de rebuda per a les activitats. El nou espai compta amb un Planetari 360°, una Sala d’Audiovisuals i el Museu de l’Astronomia. L’equipament principal del parc astronòmic serà el Centre Astronòmic Muntanyes de Prades, l’Observatori, que preveu ubicar el gruix de les seves instal·lacions al Pla de la Guàrdia (Prades), un indret ‘amb unes condicions de foscor i estabilitat atmosfèrica extraordinàries que el situen com un dels millors indrets de la península per acollir un projecte d’aquestes característiques’, segons informava avui el seu impulsor, Aleix Roig, aficionat a l’astronomia que va aterrar a la Vila Vermella en 2015 i des d’aleshores, de la mà de l’Ajuntament, ha revolucionat el concepte de sostenibilitat associada al cel astronòmic.

El proyecto del Parque Astronómico de las Montañas de Prades cuenta con el apoyo del Ayuntamiento de Prades, de una veintena de municipios de cuatro comarcas de las Montañas de Prades y Montsant, del Instituto de Estudios Espaciales de Cataluña, Instituto de Astrofísica de Canarias y la Fundación Starlight, que le confieren una marca y un reconocimiento internacionales.

El descubrimiento del cielo nocturno de Prades

Un turismo sostenible, respetuoso con el medio, un turismo amante de la oscuridad y contrario a la contaminación acústica, que se ha demostrado perjudicial para la salud humana y para muchos especies animales. Esto busca Prades con la oscuridad y para lograrlo dispone de unas virtudes únicas, las de su cielo nocturno de un entorno situado entre los 950 y los 1.130 metros de altitud.

Desde el 2016 que se realizan observaciones astronómicas abiertas al público, que ya han atraído a 6.500 visitantes sin contar este 2020. En 2019 el impacto económico en alojamientos, restauración y comercios ascendió a 210.000 € para todo el territorio. Estas cifras están en alza, previendo un incremento con la culminación del proyecto. Se calcula que cada visitante del Parque Astronómico Montañas de Prades genera un gasto medio de 60 €. ‘Aquests ingressos ajuden a vertebrar el territori oferint noves oportunitats laborals. És possible gràcies a un model de turisme sostenible sensibilitzat vers la protecció dels cels foscos i l’entorn natural en coherència amb els reptes ambientals que ens presenta l’entrada al segle XXI’, destaca Aleix Toig.

Ya hay alojamientos de la ciudad que se han sumado a este tipo de turismo y ofrecen observaciones astronómicas junto con la estancia así como la posibilidad de dormir bajo las estrellas en domos, bungalows con techo de vidrio, colonias de verano astronómicas o actividades de astronomía durante todo el año.

Pas a pas fins a la culminació del projecte

L’any 2014 una parella d’aficionats a l’astronomia, la Georgina Serven i l’Aleix Roig, es fixen en la població de Prades per les seves excel·lents qualitats del cel nocturn. Allà hi instal·len el seu observatori particular, www.astrocat.info, amb la mala sort de trobar sota de casa seva una sèrie de llums que emetien gran quantitat de contaminació lumínica. Després d’uns mesos de contactes amb l’Ajuntament de Prades per tal que aquest iniciés el canvi de l’enllumenat per un altre de respectuós amb el cel nocturn, a finals de l’any 2015 es canvia tot l’enllumenat del carrer i també el de la Font d’en Grau per llums de vapor de sodi, molt més respectuosos amb els cels foscos.

El 2016 l’Ajuntament de Prades rep amb molt bons ulls la proposta d’una primera temporada d’activitats i dona tot el suport logístic per a poder-ho iniciar. A partir d’aquell moment esdevindria Astroprades, la plataforma impulsora del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades. A finals de l’any
2016 se sumen dues persones més a l’equip impulsor del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades: la Gemma Garcia i la Marta Garcia.

El 2019 l’Ajuntament adquireix en propietat els terrenys del Pla de la Guàrdia, on s’ubicarà el Centre Astronòmic, que serà l’equipament principal del Parc i s’inicien les Experiències Astronòmiques 360º al nou Planetari Full Dome. A l’agost de 2020 s’inaugura el Centre de Visitants del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades.

L’alcaldessa ha subratllat que l’Ajuntament de Prades també ‘està treballant per habilitar la zona d’observació de l’Ermita de Sant Roc com a Mirador astronòmic’. Serà un dels primers miradors astronòmics de Catalunya amb la voluntat que esdevingui un espai de referència perquè els aficionats a l’astronomia hi vagin amb els seus propis equips, i també perquè les empreses i entitats dedicades a l’astroturisme hi puguin realitzar les
seves observacions. El consistori, que adquirí la finca on s’aixecarà l’Observatori, està pendent que la Generalitat doni el vist-i-plau al canvi d’usos dels terrenys, que lògicament estan força protegits en trobar-se en un espai Pein. Tamb està pendent del finançament que es podria rebre a través de fons europeus.

Protecció del Cel Nocturn

La villa de Prades y una veintena de municipios de cuatro comarcas se están sumando para mejorar la calidad del cielo nocturno de las montañas de Prades y de la Sierra de Montsant. El Ayuntamiento de Prades y otros municipios han ido sustituyendo las farolas de la ciudad por LED PC Ámbar y la asociación Astroprades ya tiene instalado, el Tossal de la Baltassana, el aparato SQM que permite medir la oscuridad de las Montañas de Prades de forma continua gracias a la colaboración con Meteoprades.

Un altre pas important, que culminarà abans que s’acabi aquest 2020, serà la declaració de Muntanyes de Prades com a zona amb cel nocturn de qualitat per part de la Generalitat afegint-se a l’àrea protegida del Montsant que l’any 2018 ja va rebre aquesta protecció. Este reconocimiento dotará de herramientas a los municipios para que puedan hacer mejoras en el alumbrado público.

Per què és tan òptim el cel de Prades?

En Cataluña encontramos dos Áreas con Punto de Referencia de la Calidad Lumínica: el Montsec, donde se ubica el Parque Astronómico del Montsec (PAM), y el Parque Natural del Montsant y las Montañas de Prades, donde se ubica el Parque Astronómico de las Montañas de Prades (PAP). En Prades, la estabilidad de la imagen (seeing) se sitúa en valores estables alrededor de 1 “de arco en la zona elegida para la construcción del CAMP, el Pla de la Guardia (1.130m de altura). Este se uno de los rasgos diferenciales Con otro cielos oscuros de Cataluña Y OTROS puntos de la Península Ibérica. Los niveles de oscuridad al Pla de la Guardia se sitúan en unos valores que llegan a 21,5 mag / arcsec2. En el entorno del núcleo urbano de Prades la oscuridad supera valores de 21 mag / arcsec2. Per altra banda, la zona occidental del Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades, corresponent al Montsant, registra els valors de foscor més elevats, entre 21 mag/arcsec2 i 21,5 mag/arcsec2.

Paralelamente, la Fundación Starlight, institución creada por el Instituto de Astrofísica de Canarias y la Consultora Corporación 5, pionera a nivel internacional en la certificación de los lugares oscuros más espectaculares para la observación del cielo nocturno, la promoción de la astronomía y la protección de los cielos oscuros, inicia el proceso de certificación de las Montañas de Prades y el Montsant como Destino Turístico Starlight. Esta certificación acredita que todos los municipios que la integrarán, de 4 comarcas de Tarragona, disfrutan de unos cielos nocturnos de excelente calidad, con una oscuridad por encima 21 mag / arcsec2, protegidos de la contaminación lumínica y aptos para desarrollar -hay actividades turísticas basadas en este recurso natural.

 

Prades posa la primera pedra del futur Observatori Astronòmic, que vol ser un referent a Europa