Prades ja té permís per construir el futur observatori astronòmic

L’equipament, en un turó davant del municipi, esdevindrà un referent divulgatiu i gran revulsiu del Parc Astronòmic, que incorpora espectacles immersius

 

El Parc Astronòmic Muntanyes de Prades està més a prop de disposar del futur observatori, el més potent d’Europa dedicat a la divulgació. L’Ajuntament ja té el permís de la Generalitat per construir dalt d’un altiplà just davant del poble.

El nou equipament, del qual ara se’n redactarà el projecte, està pressupostat en 3 milions euros. El consistori ara busca finançament i vol acollir-se als ajuts europeus. El centre d’observació complementarà l’edifici del centre de visitants que, al seu torn, també presenta novetats.

Per primer cop ofereix espectacles audiovisuals immersius de llum i so, únics a Catalunya. ‘Kosmos’, que s’estrena aquest divendres en una sala ambientada com una nau espacial, ja té les entrades esgotades fins final de març.

Els espectacles, amb molt bona acollida, es mantindran en cartell durant tot l’any. Fan ús d’una sala totalment remodelada i pensada per a aquests audiovisuals. ‘Kosmos’, tot un tribut a Karl Sagan, es projecta en tres pantalles, amb estètica de nau espacial.

“Hem fet un canvi de xip i oferim espectacles anuals que són únics a Catalunya i diria que de tot l’Estat perquè fusionen les arts escèniques i la divulgació científica”, afirma Aleix Roig, director del parc astronòmic.

El retorn econòmic

Durant la presentació d’aquests dos nous espectacles, l’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, ha destacat l’alt retorn econòmic que suposa el Parc Astronòmic Muntanyes de Prades per al territori.

Així, l’any passat el recinte va generar un impacte econòmic de 310.000 euros i va atraure més de 5.000 visitants. “I continuarà creixent amb el futur observatori astrofísic al Pla de la Guàrdia, que serà autosostenible des del punt zero”, ha afegit.

Bargas assegura que el parc astronòmic va molt més enllà d’un projecte de municipi, “sinó que és de territori i de país” i que, de fet, s’aniran estenent punts d’observació arreu de les quatre comarques que abracen les Muntanyes de Prades, territori que recentment ha obtingut la certificació com a cel fosc protegit més gran d’Europa -amb un total de 32 municipis.

 

VEURE LA NOTÍCIA