El Parc Natural de la Serra de Montsant obre una xarxa de 10 miradors astronòmics als pobles de la seva àrea d’influència

Gaudir del firmament, més a prop que mai

 

El Montsant ha aprofitat la seva excel·lent qualitat del cel per obrir una xarxa de deu miradors astronòmics repartits per diferents municipis de l’àrea, ubicats en indrets de fàcil accés i que es poden visitar tant de dia com de nit. Gaudir del cel ara és més fàcil: els miradors estan habilitats amb elements
de mobiliari adaptats com ara terres en fusta natural i bancs on poder estirar-se a observar el firmament.
Els deu miradors astronòmics són als municipis d’Ulldemolins, Margalef, la Bisbal de Falset, Cabacés, la Vilella Baixa, la Vilella Alta, la Morera de Montsant, Albarca, la Figuera i Poboleda.
«L’objectiu de la xarxa de miradors és promoure les visites al Parc i atraure visitants locals, nacionals i internacionals» explica al Diari David Iturria, director del Parc Natural de Montsant.

El Montsant compta des de 2018 amb un Pla de protecció acústic i lumínic i està acreditat com a destinació turística Starlight des de 2021. Això els permet preservar la qualitat del cel nocturn i promoure la conservació de valors com el silenci, la foscor i la tranquil·litat. Valors estretament lligats a la càrrega espiritual de la muntanya i que formen part del patrimoni cultural immaterial de la serra del Montsant.
El Parc rep prop de 160.000 visites anuals i des de la direcció confien en «augmentar aquesta xifra» gràcies a la xarxa de miradors. Els visitants poden gaudir d’itineraris astronòmics variats, activitats d’observació de les constel·lacions i excursions nocturnes. Juntament amb els miradors, s’ha habilitat un recorregut nocturn que comença al mirador astronòmic d’Albarca: és un itinerari lineal, sense desnivell i de dificultat baixa, pensat per fer de nit amb l’ajut d’una llanterna.

Miradors homogenis

Els miradors, a més de disposar d’elements de mobiliari on acostar-se a observar el firmament, compten amb elements divulgatius que busquen ajudar als visitants en l’activitat d’observació astronòmica: un indicador de l’estrella polar i un faristol interpretatiu.
Vuit d’aquests miradors tenen un planisferi i els dos restants compten amb rellotges d’estels; cadascun té una característica particular del lloc on és.
Aleix Roig, divulgador astronòmic i un dels impulsors del Parc Astronòmic de Prades, declara al Diari que els miradors són «punts d’interpretació del cel que permeten gaudir de la bona qualitat del cel nocturn». Afirma que amb aquesta xarxa de miradors astronòmics volen incentivar «a més de l’astronomia, amb els miradors col·locats en punts accessibles i temàtics perquè puguin accedir-hi aficionats i empreses d’astroturisme, activitats com el senderisme i el turisme actiu per atraure visitants d’arreu del món».

 

VER LA NOTICIA