A partir d’aquest divendres 19 de novembre, 32 municipis que formen part de quatre comarques de les Muntanyes de Prades i la Serra de Montsant, ja són propietaris d’un mateix Espai de Medi Nocturn. Aquest fet fa que sigui considerat com la zona amb cel fosc protegit més gran del continent europeu al voltant d’un parc natural.

A més, la qualitat del cel ha permès que el territori rebi una doble certificació que valora el cel nocturn i ajudarà al Parc Astronòmic Muntanyes de Prades.

Una de les distincions, per part de la Generalitat de Catalunya, ha estat concebuda per ser considerat un Espai de Medi Nocturn Protegit, i l’altra ha estat per part de la Fundació Starlight, com a Destinació Turística Starlight.

Una empenta pel Parc

Aquesta certificació internacional l’han obtingut 21 municipis i serveix per atreure el turisme mundial a la zona. Cal afegir que la Fundació és una acció integrada per la UNESCO i que compta amb el suport de la Unió Astronòmica Internacional i l’Organització Mundial del Turisme.

Tot un cel per descobrir muntanyes de Prades i Serra de Montsant

 

Les Destinacions Turístiques Starlight han d’acreditar la qualitat dels seus cels i els mitjans que utilitzaran per protegir-lo, a més de garantir uns serveis òptims relacionats amb l’activitat turística.

L’Ajuntament de Prades en col·laboració amb el Parc van mantenir conversacions des de fa 3 anys per obtenir aquestes dues certificacions, que finalment han aconseguit.

El canvi d’enllumenat, la clau del projecte

Des de l’any 2018 que el consistori va iniciar els canvis d’enllumenat en la zona i en els municipis propers per millorar la qualitat del cel nocturn. Els fanals de llum blanca s’han substituït per uns de LED PC Ambre, suposant una millora en la salut dels veïns i veïnes i en l’ecosistema.

Mirada al futur

Gràcies a les dues certificacions, el Parc pot mirar una mica més enllà, considerant com una realitat la construcció del futur observatori astrofísic CAMP.

El passat 6 d’octubre, la Comissió Territorial d’Urbanisme del Camp de Tarragona va aprovar la modificació puntual de l’ús de sòl no urbanitzable al Pla de la Guàrdia a Prades, ubicació on s’instal·larà el futur observatori.

La cúpula del projecte no seria visible i només s’hi podria accedir amb un minibús del parc, suposant un centre de recerca visitable únic a Europa.

 

 

VEURE LA NOTÍCIA