Cada cop més gent està interessada a apropar-se fins a un observatori o un espai on poder mirar les estrelles i connectar-se amb l’univers. És el que diuen les dades de parcs astronòmics com el de Muntanyes de Prades que ofereix les experiències actuals des de l’any 2020, malgrat que abans ja es feien activitats. El seu coordinador, l’Aleix Roig assegura que després de la pandèmia les visites es van disparar i que la previsió que és que continuïn creixent.
El 80% de la població, diu, “no té accés a un cel fosc” i, per tant, no ha tingut la possibilitat de veure bé les estrelles o fins i tot la Via Làctia. Amb aquestes iniciatives la població ha descobert que té la possibilitat de visitar equipaments, observatoris com la de Prades on poden gaudir de l’experiència de “tenir contacte amb la natura, però des d’una altra perspectiva”. Cada nit d’activitats poden arribar a tenir grups de fins a 60 persones.
A la ciutat de Barcelona, la contaminació lumínica ha minvat la capacitat d’investigació d’observatoris com el Fabra. Tot i això, segons el meteoròleg de l’observatori, Alfons Puertas, les visites han crescut gairebé un 15%. Les ganes de fer activitats de la població així com la “difusió de fenòmens astronòmics a través dels mitjans de comunicació” com podria ser una pluja d’estels diu que són algunes de les raons pel creixement de l’interès.
Aquest tipus de turisme vol també, segons el coordinador del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, enfortir el teixit econòmic dels municipis de l’entorn. De fet, l’interès que es va disparar, diuen, després de la pandèmia, ja estaria revertint en beneficis econòmics a la zona. Ara, les previsions continuen sent positives.