Els 10 llocs on observar les Llàgrimes de Sant Llorenç a tot Catalunya
1. Les muntanyes de Prades
La serra de la Mussara, que separa de Tarragona i la de la Llena de la plana de Lleida, fa que tingui molt poca contaminació lumínica. De fet, el cel de Prades ens dóna l’oportunitat de veure la Via Làctia en una zona urbana propera. Per aquesta raó s’està desenvolupant el projecte Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades. Aquest projecte, impulsat per l’associació Astroprades i per l’Ajuntament de Prades, encara està en construcció i té l’objectiu de lluitar per convertir el poble de Prades en una icona de l’estudi i l’observació de l’univers.
2. Cap de Creus i Cadaqués
Prop del mar i amb un cel espectacularment estrellat pot ser la definició perfecta pel Cap de Creus. De nit, quan els turistes ja reposen als seus hotels i la transitada carretera que s’acosta al far de Cap de Creus ja es mostra més tranquil·la, el Parc Natural presenta una altra dimensió i acosta al cel als seus visitants. Buscar un racó d’aquest parc i plantar-se a observar el cel nocturn pot ser una experiència per no oblidar.
3. El Montsec, certificat internacional de qualitat nocturna
Els estels i els Perseids brillen especialment al cel gairebé primigeni del Montsec. Sense dubte, és un dels millors llocs per observar la pluja d’estels. La Serra del Montsec és una sèrie de serres calcàries de més de 40 km de llargada i 18.696 hectàrees repartides entre les comarques de la Noguera, el Pallars Jussà i la Baixa Ribagorça. De fet, el cel del Montsec ha aconseguit el certificat internacional de Destí Turístic Starlight per la seva qualitat nocturna. Així s’ha fet saber un cop duta a terme l’avaluació de les auditories realitzades els darrers mesos per l’entitat vinculada a la UNESCO a la Comissió de seguiment del Montsec. Allà hi trobem el Parc Astronòmic del Montsec.
4. Al Delta de l’Ebre
Sense dubte, un dels millors llocs per gaudir de la pluja d’estels és la platja i les Terres de l’Ebre en tenen de molt especials i amb poca contaminació lumínica. Les del Delta, com la platja de la Marquesa o la dels Eucaliptus, poden ser racons molt màgics, tot i que si voleu que sigui una vetllada més social podeu acudir a les platges urbanes d’alguns municipis com l’Ametlla de Mar, L’Ampolla, La Ràpita o les Cases d’Alcanar.
5. El poble Vell de Corbera d’Ebre i els estels apagats
Un lloc transcendental i transcendent per passar aquesta nit. No hi ha llums i es respira un silenci que, de vegades, pot ser esfereïdor. Des del Poble Vell de Corbera d’Ebre es poden observar els estels d’una manera nítida i amb una càrrega simbòlica sense precedents. Els pobles més petits són els millors per observar la pluja d’estels amb poca contaminació lumínica. El Mas de Barberans, conegut com l’altaret del Montsià, és un bon lloc per observar aquesta pluja d’estels. Si encara es vol accedir a un espai natural més fosc i verge, ens podem endinsar al barranc de la Vall, entre el Mas de Barberans i Roquetes, deixant enrere els camps conreats d’oliveres per donar pas a boscos de pi i alzina. A poc a poc, el barranc s’encaixa, apareixen imponents parets de roca i el paisatge es torna d’alta muntanya.
6. El cel reflectit als aiguamolls de l’Empordà
Una de les zones més verdes del nostre territori, allà on els animals s’aturen durant les seves llargues migracions, és també una de les zones amb menys contaminació lumínica de l’Empordà. Durant tot l’estiu, els Aiguamolls de l’Empordà són un lloc ideal per a l’observació d’estels. Així doncs, un lloc tranquil molt recomanat per acostar-se a observar la que ha de ser la pluja d’estels més espectacular de l’any.
7. Observatoris Astronòmics al bell mig de Catalunya
Uns del millors llocs per a veure els estels són els Observatoris Astronòmics, dotats de les millors eines per a fer-ho. Aquests dies són una gran oportunitat per anar-hi, ja que també organitzen diverses activitats per complementar l’observació de la pluja d’estels. Activitats que organitzen durant tot l’estiu com els sopars sota les estrelles a l’Observatori de Pujalt o observacions nocturnes els caps de setmanes a l’Observació de Castelltallat.
La situació dels castells, prominents a dalt dels seus turons, i les llegendes i misteris que els envolten, els fan un lloc immillorable per observar l’univers i la pluja d’estels al seu costat. Al Penedès hi trobem llocs com el Castell de Gelida o el Castell d’Olerdòla. També el Garraf és una zona amb bona visibilitat. De fet, tot i que qualsevol lloc del Parc Natural del Garraf pot ser un bon lloc des d’on observar-los, també us aconsellem una visita a l’Observatori Astronòmic del Parc del Garraf.
9. Observatori Fabra, les estrelles des de la ciutat
Si passes aquests dies a la ciutat també pots fer una visita a l’Observatori Fabra, situat a la muntanya del Tibidabo. A més, si sou gurmets, heu de saber que s’organitzen sopars sota les estrelles durant els mesos d’estiu. Aquesta activitat combina la divulgació científica i l’observació astronòmica amb una suggerent proposta gastronòmica. Els sopars tenen lloc a l’aire lliure, en un dels miradors privilegiats de la ciutat de Barcelona.
Prop de Girona, els estels s’observen des de l’última planta del Santuari dels Àngels. Està situat a 484 metres d’altitud, al massís de les Gavarres. Pertany al municipi de Sant Martí Vell. Ja a l’any 1409, el bisbe Descatllar va donar permís a uns particulars per edificar-hi una ermita. Des d’aquests cims es veu una panoràmica extraordinària del pla de Girona, del Baix Empordà, de les illes Medes, Pirineus, el Montseny i les Guilleries.
https://surtdecasa.cat/portada/entorn/els-10-llocs-pluja-destels-llagrimes-de-sant-llorenc-perseids-catalunya