El Parc Natural de Montsant ha produït l’exposició que mostra algunes de les imatges presentades al II Concurs de Fotografia Nocturna Muntanyes de Prades i Montsant, que es va organitzar durant l’any passat, impulsat pel parc, l’entitat Astroprades i l’Ajuntament de Prades. Aquell concurs va ser, alhora, el IV Concurs de Fotografia del Parc Natural de Montsant, atès que tot dos es van fusionar, i les imatges que es van obtenir posen en valor la gran qualitat del cel nocturn d’aquest espai protegit, que forma part del seu patrimoni natural.
La mostra s’ha inaugurat al Parc Astronomòmic de les Muntanyes de Prades, al municipi de Prades, on s’hi podrà veure tot l’estiu. Es preveu que l’exposició es converteixi en itinerant pels diferents pobles del Montsant durant el 2021.
Precisament, el Parc Natural del Montsant va ser declarat, l’any 2018, Zona d’Especial Protecció Acústica i Lumínica, la primera de tot Catalunya amb aquesta doble distinció, per la seva preservació del silenci que permet connectar amb els sons de la natura i la bona qualitat del cel nocturn, que permet l’observació del firmament. Mitjançant la declaració de Punt de referència, per aconseguir mantenir i millorar les seves condicions ambientals, s’ha declarat en el seu entorn una extensa àrea d’influència, en la que es porta a terme un pla de millora de l’enllumenat exterior per tal que sigui d’unes característiques que minimitzin l’impacte sobre el medi nocturn.
La Generalitat ha iniciat els tràmits per incrementar l’àrea d’influència del Punt de referència a diversos municipis de la comarca del Priorat i de l’entorn de les Muntanyes de Prades i classificar-los com a zona de màxima protecció envers la contaminació lumínica. A més, s’han seleccionat 21 municipis del Parc Natural i de l’EIN Muntanyes de Prades per ser inclosos en el procediment de certificació com a Destinació Turística Starlight (DTS), que atorga la Fundació Starlight.
La brillantor del fons de cel
La contaminació lumínica és un fenomen que es trasllada a molts kilòmetres de distància, per la dispersió de la llum a l’atmosfera. El Nou Atles Mundial de la Contaminació lumínica publicat a l’any 2016, va desvetllar que el 80% del mon viu sota cels contaminats lumínicament, i que un 60% de la població europea no pot veure la Via Làctia. La localització i avaluació d’espais amb qualitat de medi nocturn és important per preservar-los i millorar-los, especialment en un moment de canvi tecnològic cap a la tecnologia LED.
La contaminació lumínica pertorba les condicions naturals del medi nocturn, pot afectar els ecosistemes i la biodiversitat, i pot tenir conseqüències perjudicials per al medi ambient en general. A més, dificulta la visió del cel nocturn, que forma part del paisatge i medi natural, i és un bé que cal preservar.
Un enllumenat que respongui a criteris coherents i racionals fa possible un notable estalvi energètic i, de forma indirecta, una disminució de les emissions de gasos contaminants i amb efecte d’hivernacle. Per contra, un enllumenat nocturn excessiu o incorrecte representa una despesa energètica innecessària i, a més, pot causar molèsties en produir enlluernament o envair l’àmbit privat.
En un moment on la comunitat científica alerta de la preocupant pèrdua de biodiversitat a tot el planeta, és especialment rellevant preservar les condicions pròpies dels diferents habitats, entre elles la foscor natural.
Un bon indicador de la contaminació lumínica és la mesura de la brillantor del fons de cel, que és la resplendor atribuïble a la radiació de fonts de llum artificial, o objectes celestes i a la luminescència de les capes altes de l’atmosfera. Amb aquest tipus de mesurament s’avalua de forma indirecta com de lluny estem en una zona de tenir la foscor que seria natural durant la nit.
La Generalitat du a terme, des de 2012, campanyes de mesurament de la foscor del cel a diversos indrets de Catalunya. Els resultats de les campanyes de mesurament es publiquen en el Mapa de qualitat del cel nocturn a Catalunya, on es representen les dades en un format de fàcil consulta i accés. En el visor del mapa hi apareixen els nivells de qualitat del cel nocturn i els valors mitjans mesurats de brillantor del fons del cel, de més utilitat per a professionals i aficionats a l’astronomia.
https://govern.cat/salapremsa/notes-premsa/387290/parc-natural-montsant-produeix-exposicio-imatges-del-ii-concurs-fotografia-nocturna-qualitat-del-cel-nocturn-protagonista