El cel de les muntanyes de Prades, a l’interior de Tarragona, té cada vegada més reputació en l’observació astronòmica. Molt a prop hi ha el parc natural de la Serra de Montsant, amb què comparteix un certificat europeu al seu dia pioner com a zona tranquil·la i amb cel nocturn de qualitat (destinació turística starlight).Les condicions astronòmiques previstes per a l’eclipsi solar total anunciat per al 12 d’agost del 2026 al vespre han convertit tota aquesta zona, on s’espera una visibilitat del 100% del fenomen astronòmic, en un escenari ideal i, per tant, desitjat per a l’observació.
El Parc Astronòmic Muntanyes de Prades està a punt d’obrir un procés de selecció per triar un centenar de guies i monitors especialitzats en astroturisme. Una mena de càsting per formar després en aquesta regió els guies de tota la zona d’observació de l’eclipsi, des de Galícia fins a les Balears. La visibilitat de l’eclipsi serà del 100% en una regió situada entre una línia imaginària entre Lleida i Vilanova i la Geltrú cap al sud, de manera que es podrà veure perfectament en tota la
província de Tarragona.

“El focus mundial serà a la província de Tarragona, som al top, a la totalitat de l’eclipsi: la lluna taparà completament el sol i es farà de nit. Hi haurà mitjans internacionals que cobriran l’esdeveniment en directe, m’agrada comparar-ho amb Barcelona’92, però en uns quants minuts”, diu Aleix Roig, màxim responsable del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades, juntament amb el Montsant, el territori més gran a escala europea protegit de la contaminació lumínica (32 municipis).

Serà com una doble posta de sol. Primer, l’eclipsi total, poc abans de les vuit del vespre. Després, quan s’amagui el sol. Fa més d’un segle que no hi ha un eclipsi com aquest a la península Ibèrica.  Les institucions públiques ja han començat a treballar conjuntament amb el sector de l’astroturisme en un pla especial. “Podrien venir entre 100.000 i 200.000 persones; és un repte garantir-ne la mobilitat i la seguretat, preservar l’entorn natural i evitar el col·lapse en plena temporada turística. És la tempesta perfecta. Probablement hi haurà talls aquell dia a l’AP-7”, destaca Roig.
L’eclipsi total dels Estats Units de l’any passat és la referència que cal evitar, amb dos milions de persones que es van moure per veure-ho en directe, amb gent acampada en llocs inhòspits. Les condicions meteorològiques d’aquell dia seran determinants per als fluxos d’última hora. S’estima que es podrien moure en poques hores unes 200.000 persones en un radi de fins a 500 quilòmetres si en una determinada regió el cel està ennuvolat. Així, aficionats a l’observació allotjats a Galícia es podrien desplaçar fins a l’àrea de l’interior de Tarragona.
Tot és més fràgil en una regió com les muntanyes de Prades i el Montsant allunyada del turisme de masses, en comarques com el Priorat o l’interior del Baix Camp, amb pocs allotjaments. Molts dels qui vagin a Tarragona s’estaran en hotels i apartaments de la Costa Daurada, on ja hi ha reserves. “Tenim peticions”, diu Mireia Sans, directora del Càmping Prades i presidenta de l’Associació de Càmpings de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre.

 

VEURE LA NOTÍCIA