llàgrimes sant llorenç 2022 perseids

La pluja d’estels dels Perseids, o també coneguts popularment com les Llàgrimes de Sant Llorenç, és el fenomen astronòmic més esperat per molts aficionats barcelonins i es podrà veure des de qualsevol lloc del planeta. Els Perseids són restes de partícules del cometa 109P/Swift-Tutte, que cauen en forma de pols i sorra a la Terra. Quan el nostre planeta travessa l’òrbita del cometa, les partícules de pols es cremen en xocar amb les capes de l’atmosfera i s’originen unes esteles il·luminades i brillants ben visibles en la foscor de la nit.

Vols veure les Llàgrimes de Sant Llorenç? T’expliquem tot el que has de saber per contemplar bé els Perseids 2022.

Quan es poden veure les Llàgrimes de Sant Llorenç 2022?

Enguany el període de màxima producció de meteors ha estat al voltant del 10 d’agost i, especialment, la nit del 12 al 13 d’agost, coincidint amb la fase de lluna plena, que va fer una mica la guitza. La lluna mostrarà més del 90 % de la seva cara entre els dies 10 i 14 d’agost, moment en què el cel estarà més il·luminat i podria dificultar visualitzar amb claredat la pluja d’estels.

Tanmateix, els experts recomanem contemplar les Llàgrimes de Sant Llorenç uns dies després de la lluna plena, quan l’activitat de meteors dels Perseids encara serà prou elevada i la lluna s’anirà apagant. Cap al 24 d’agost és la data límit per observar l’espectacle astronòmic.

El temps a Barcelona: previsió d’avui i set dies més

A banda del punt àlgid de la lluna que farà diana amb les Llàgrimes de Sant Llorenç, el cel podria romandre una mica enterbolit al vespre i fins a mitjanit fruit de les desfetes de les tempestes del Pirineu i l’interior. Millor esperar a la matinada, quan es retirarà progressivament la massa nuvolosa, la nit quedarà estrellada i la lluna s’anirà amagant.

On veure els Perseids 2022?

Per contemplar la pluja d’estels dels Perseids no és necessari l’ús de prismàtics o telescopis, la clau és allunyar-se cap a un punt fosc i, en la mesura del possible, amb la menor interferència de llum artificial. La constel·lació de Perseu està orientada cap al nord-est i a mesura que avança la nit va guanyant altura. De totes maneres, el més recomanable és estirar-se al terra per tenir una visió vertical i panoràmica del cel. Així no ens en perdem cap detall.

La contaminació lumínica de la ciutat pot resultar ser un gran inconvenient per gaudir de la pluja d’estels, fins i tot a punts perifèrics a la vora de Barcelona com Montjuïc i Collserola. A banda de l’observatori astronòmic del Montsec, el municipi d’Albanyà o el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, que es troben al podi com a punts estratègics d’observació astronòmica de Catalunya, hi ha algun racó amagat pròxim a Barcelona per fer-hi una escapada. El massís de Garraf i la zona de l’Ordal és una primera bona opció relativament a prop de la ciutat, a menys de 30 minuts amb vehicles de motor. Un pèl més lluny quedarien els parcs naturals de Montserrat, Sant Llorenç del Munt i l’Obac i el Montseny, a una hora amb vehicles de motor.

Primer tast dels Perseids a Catalunya

Des de finals de juliol ja es poden veure els Perseids més primerencs de la temporada, tant a escala planetària com a les raconades fosques més aïllades a Catalunya. És el cas paradisíac del Parc Astronòmic Muntanyes de Prades.