Prades ha entrat en l’era Carl Sagan, el famós astrònom i astrofísic nordamericà que en 1980 va popularitzar la ciència de l’espai a través del programa televisiu ‘Cosmos’.

A partir de divendres vinent, l’observació de l’espai pradenc entra en una nova fase amb la posada en marxa dos nous espectacles immersius de llum i so al centre de visitants que es va inaugurar l’any 2020, que simula una càpsula espaial. Els dos espectacles fan un repàs als reptes futurs de la ciència de l’espai, amb imatges on es pot observar les estrelles i les galàxies des dels aparells de l’observatori pradenc.

Els dos nous espectacles d’astronomia són únics a Catalunya, on la ciència, la música i la llum es barregen per crear un nou format de divulgació per a tots els públics. ‘Kosmos’, tribut a Carl Sagan per a majors de 8 anys, i ‘Selene’, un trepidant viatge a la Lluna ple d’aventures per al públic familiar (a partir de 4 anys) estaran disponibles al públic a partir d’aquest divendres 4 de març, en el primer cas, i del 26 de març, en el segon. Un cop acabat l’espectacle, els visitants podran visionar una sessió al planetari i realitzar una observació astronòmica al lloc habilitat al mirador de Sant Roc, el primer mirador astronòmic de Catalunya.

El Parc ha incorporat el músic Gerard Marçal com a director artístic i per a la realització dels espectacles hi ha participat també el creador de contingut multimèdia i il·luminador Pau Vila.

Aquest dimecres, el Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades ha presentat a la premsa i als allotjaments del territori els dos nous espectacles. L’alcaldessa de Prades, Lídia Bargas, ha exposat l’estat del projecte de l’Observatori Astronòmic ‘respectuós amb l’entorn al Pla de la Guàrdia i l’impacte del parc al territori’. ‘L’Ajuntament de Prades i 31 altres municipis de les Muntanyes de Prades i Montsant donen suport al projecte que genera un alt retorn econòmic a la zona’, ha destacat.

Justament, l’any passat, el Parc Astronòmic ‘va generar un impacte econòmic al territori de 310.800€ atraient a 5.180 visitants i generant sinergies amb diferents agents de la zona’, ha subratllat l’alcaldessa. La cirereta de tota la proposta serà l’Observatori Astronòmic del Pla de la Guàrdia -un indret diferent de Sant Roc-, que sumarà un cost de 3 milions d’euros. Es demanarà ajust als fons Next Generation de la UE i a la Diputació de Tarragona, a més de la Generalitat. A l’octubre de l’any passat es rebia el vist-i-plau del Departament de Territori i ara toca la feina de redactar el projecte, ha destacat Bargas.

Concretament, el passat 6 d’octubre, la Comissió Territorial d’Urbanisme del Camp de Tarragona va aprovar la modificació puntual de l´ús del sòl no urbanitzable al Pla de la Guàrdia a Prades on s’ubicarà l’observatori respectuós amb l’entorn. La cúpula no seria visible i només s’hi podria accedir amb un minibús elèctric del parc minimitzant l’impacte del centre al seu entorn. Serà un centre de recerca visitable únic a Europa.

El projecte va néixer l’any 2016 de la mà d’Astroprades i l’Ajuntament de Prades amb la voluntat d’apropar la passió per l’astronomia, la protecció dels cels foscos i la recerca científica a la societat. Tot plegat en el marc d’un entorn natural incomparable per a l’observació astronòmica com són les Muntanyes de Prades i el Montsant que recentment han obtingut la certificació de cel fosc protegit esdevenint la zona de cel fosc protegit més gran d’Europa al voltant d’un parc natural incloent 32 municipis de quatre comarques. També s’ha rebut recentment la certificació internacional de Destinació Turística Starlight per part de 21 municipis que actuarà d’altaveu per atraure visitants de tot el món.

Futur observatori astronòmic i científic respectuós amb l’entorn

El responsable del parc, Aleix Roig, destaca que la població de Prades té dins el seu terme municipal ‘un indret únic per a l’observació de l’univers referent a tota la Península Ibèrica. Aquest indret és el Pla de la Guàrdia, un altiplà situat a 1.130m sobre el nivell del mar amb unes condicions d’estabilitat del cel i de la imatge (seeing astronòmic), foscor, climatologia i orografia que el fan únic per portar a terme projectes de recerca científica de primer nivell internacional’. És en aquest indret on s’ubicarà el futur observatori. El projecte ja compta amb la col·laboració científica de l’IAC (Institut d’astrofísica de Canarias) i l’IEEC (Institut d’Estudis Espacials de Catalunya).

A principis d’any, el municipi va rebre la visita de la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llaurador, en la qual va mostrar el seu suport al projecte de l’observatori. S’espera poder obtenir el finançament del projecte a través de fons europeus. L’observatori serà autosostenible econòmicament des del primer moment d’obrir les portes.

VEURE LA NOTÍCIA