Veure article: LaConca5.0

 

“El turisme astronòmic creix un 300% anual. Cada cop més territoris veuen en la ruralitat i en l’aïllament lumínic de les zones contaminades una oportunitat per atraure visitants i recuperar el contacte amb la natura i l’univers”, afirma Aleix Roig, responsable del Centre Astronòmic de les Muntanyes de Prades (CAMP). És un espai prometedor, relativament nou, que ha començat la seva singladura amb l’obertura d’un centre de visitants però que aspira a tenir-ne un d’astrofísic. Els objectius són clars: protegir el cel obscur privilegiat de la zona, fer recerca i divulgació científica i estimular la vocació per la ciència entre els més petits. Aquest 2022 la prioritat passa per dinamitzar les experiències astronòmiques fins al punt d’haver incorporat un director artístic a l’equip. Les primeres sessions programades al març ja tenen les entrades esgotades. El parc astronòmic és un dels principals actius de les Muntanyes de la Costa Daurada que, des dels inicis, s’ha entossudit a teixir complicitats amb tots els agents del territori.

Planetari 360, Parc Astronòmic Muntanyes de Prades

“La llum a les ciutats ens porta l’activitat humana nocturna, però ens fa perdre el contacte amb la natura. Si a la ciutat veiem entre 20 o 30 estrelles, en una zona protegida poden ser 2.000 o 3.000, és a dir, veurem 100 vegades més el cel estrellat”, comenta Aleix Roig. L’aposta per l’astroturisme és total a la vila vermella del Baix Camp i fa tàndem amb les possibilitats que hi suma el cel del Parc Natural de la Serra de Montsant, on s’hi construiran properament nous miradors astronòmics. El de l’Ermita Sant Roc, a Prades, és el primer de Catalunya que permet observar un cel amb índexs d’obscuritat excel·lents i d’estabilitat atmosfèrica. De fet, les Muntanyes de Prades i la Serra de Montsant són considerats el territori protegit de contaminació lumínica més gran d’Europa. El 2021 van rebre la declaració de destinació turística Starlight per la seva qualitat. “Tenim un dels millor cels del sud d’Europa i l’hem de protegir i donar a conèixer”, afirmarà sense miraments Roig. Recorda que ell mateix i la gerent actual del CAMP, Georgina Serven, van estar buscant un emplaçament i després d’explorar 7 ubicacions diferents a les Muntanyes de Prades, van constatar que la del Pla de la Guàrdia, a 1.130 metres d’altura, era l’ideal: “És un diamant, no només per la foscor sinó també per l’estabilitat atmosfèrica, la qual cosa permet captar moltíssims detalls, d’estrelles i galàxies. Al Pirineu tampoc hi ha contaminació lumínica, però hi ha més turbulències, i per alçar un observatori astrofísic és necessari que hi hagi un cel estable. La zona del Pla de la Guàrdia és un emplaçament perfecte per instal·lar-hi les cúpules de recerca i l’equipament astrofísic”.

Milky Way behind Pla de la Guàrdia, Aleix Roig 2021

El responsable del Parc Astronòmic de Prades creu que és arriscat aventurar quan podria ser una realitat; se centra a constatar el suport indefectible del consistori i a dir que el millor antecedent del que vindrà són les dades que han obtingut en els últims dos anys: “Hem aprofitat tota la força que té l’astroturisme, obtenint una mitjana de 5.000 visites anuals amb un càlcul estimat de 300.000 euros revertits en el territori, entre allotjaments, restaurants, botigues… En paral·lel al que oferim al CAMP, hem vist com es vertebra tota una xarxa d’acollida i de suport, com la possibilitat de dormir sota els estels, les cases als arbres, els bungalows amb vidres al sostre del càmping de Prades… I des dels inicis hem creat sinèrgies amb productors i restauradors, a dins i a fora del parc”. De fet, el Parc Astronòmic de les Muntanyes de Prades ofereix dues modalitats de sopar sota les estrelles, els menús Enif i Atria, dissenyats ambdós per restauradors de la zona. No hi falten la patata de Prades, la tòfona de la Conca – quan és temporada – i els vins de la DO Tarragona, DOQ Priorat i DO Cava. 

Dos estius i un any i mig oberts donen certa perspectiva per definir i perfilar l’estratègia astroturística que s’inscriu en un territori plural i divers com el de les Muntanyes de la Costa Daurada. “Aquest 2022 sortim de la zona de confort de la divulgació científica i entrem definitivament al món de les arts. Tenim programats espectacles culturals i científics durant tot l’any. Ens ho hem de plantejar igual com si anéssim al teatre. Per això el llenguatge de les sessions serà encara més creatiu i volem que el públic se sorprengui. Ja ho anàvem fent però ara amb la incorporació del músic Gerard Marsal com a director artístic, serà total; hem renovat les sales, les pantalles, la llum i el so, per tenir una experiència totalment immersiva”, explica Aleix Roig. A més de la sessió 360º al Planetari que és un simulador de cel, constel·lacions i mitologia, s’han creat nous espectacles amb segmentació de públics. Es realitzen a la sala d’audiovisuals Hypathia, tematitzada com a nau espacial. Hi ha per una banda el  Kosmos i per l’altra el Selene. El primer és un espectacle d’astronomia, tribut a la sèrie del mateix nom de Carl Sagan, que regala una experiència immersiva pels confins de l’univers per acabar retornant al cel obscur de Prades on, amb telescopis de gran diàmetre, s’endevinen estrelles i les històries de la mitologia. Està recomanat per a majors de 8 anys.  Selene és, en canvi, un viatge trepidant a la lluna, ple de llums i color, pensat per a majors de 4 anys. “Volem posar en valor també les figures femenines, d’aquí que el nom de la sala sigui Hypathia, la primera astrònoma de la història, filòsofa i mestra grega”, significa Aleix Roig.  El Parc Astronòmic, que també ofereix sessions didàctiques per a escolars, té entre les seves propostes educatives la conferència “El paper de les dones, una mirada femenina a l’astronomia”. Roig ho té clar: “Una de les parts estimulants de la nostra feina és sembrar llavor, contagiar la passió per la ciència. Ens agradaria molt que els nens que passen per aquí, algun dia, d’adults, puguin dir que els van portar els seus pares i que amb el que van veure a Prades, es van decidir a estudiar física, química, medicina… o qualsevol altra ciència. Volem despertar vocacions, la que sigui, però volem una societat més culta, amb més coneixement, on les visites d’oci no només desenvolupin la part lúdica. El lleure no és passar-ho bé a qualsevol preu”.

Telescopis, Parc Astronòmic Muntanyes de Prades

La derivada turística del Parc Astronòmoic es reforçarà inevitablement així que avanci la tramitació de la declaració del Parc Natural de les Muntanyes de Prades ara que el Govern de la Generalitat n’ha donat llum verda. “És fonamental i bàsic. Hem de protegir altres àmbits de la zona, no només la contaminació lumínica. El Parc Natural és un territori fràgil, s’ha de preservar la seva freqüentació i hi ha d’haver una convivència amb l’entorn i les activitats econòmiques, socials i culturals que s’hi desenvolupen. Hem d’harmonitzar tots els vectors perquè sigui sostenible”, comentarà Aleix Roig. De fet, des del Parc Astronòmic de Prades s’aposta decididament per un turisme de qualitat que, en uns anys, cohabitarà amb la recerca del centre astrofísic. No obstant, ja es treballa en aquesta direcció i la idea és anar eixamplant el vincle amb universitats i centres professionals. Des de 2019, el Parc Astronòmic té signat un conveni de col·laboració amb l’Institut d’Astrofísica de Canàries (IAC) i plegats desenvolupen diferents línies de recerca. “Sembla que cada vegada hi ha més interès per saber què passa fora del planeta Terra. El 2020 vam seguir l’apropament del cometa NEOWISE, el 2021 han arribat tres missions a Mart i s’han retransmès per streaming… Cada vegada aquestes fites ens són més properes; tant els mitjans públics com els privats donen rellevància a l’observació i a la preservació del cel. Tota aquesta sensibilitat permet protegir zones com la de Prades que són una finestra molt valuosa per veure el que és invisible als ulls”, reflexionarà Aleix Roig. Com a astrofotògraf que és, s’apropa a l’univers amb passió i regala a través de les xarxes socials imatges espectaculars i precises captades per mitjà de càmeres i telescopis des del Pla de la Guàrdia on l’estabilitat de la imatge (l’anomenat seeing) té valors envejables i també des de l’Observatori Astrocat situat a prop de casa seva. Se l’ha de seguir a Twitter o sí o sí per entendre com ho viu: “M’agrada compartir-ho per fer-nos entendre que l’univers és vast i enorme. I al mateix temps ens fa sentir molt petits i ens posa al nostre lloc”.

Aleix Roig i Georgina Serven, Parc Astronòmic Muntanyes de Prades

______________________________________________________________

Article publicat amb el suport de l’Àrea de turisme del Consell Comarcal del Baix Camp-Muntanyes de la Costa Daurada.